7th ASEAN + 3 Junior Science Odyssey (APTJSO) | PUSAT KEBUDAYAAN DAN KESENIAN SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH
» BERITA » 7th ASEAN + 3 Junior Science Odyssey (APTJSO)

7th ASEAN + 3 Junior Science Odyssey (APTJSO)

30/07/2018 - Dewan Besar, Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PKKSSAAS) UPM berlangsungnya program 7th ASEAN+3 Junior Science Odyssey (APTJSO). APTJSO merupakan kem sains tahunan untuk pelajar berumur di antara 13-15 tahun. Kem sains ini direka bentuk untuk membangunkan bakat muda dan memupuk mereka menjadi saintis dan inovator masa depan.

Pada pertandingan kali ini Malaysia selaku tuan rumah.  Malaysia diwakili empat pasukan iaitu Sekolah Menengah Sains Kucing, Sekolah Menengah Sains Lahad Datu, Malay College Kuala Kangsar dan Kolej Tunku Kursiah.

Manakala penyertaan daripada Sembilan negara iaitu Viet Nam, Lao PDR, Philippines, Thailand, Indonesia, Malaysia, Brunei, Rep. of Korea and Combodia.

Pelajar Kampus Wilayah Sekolah Menengah Sains Filipina-Soccsksargen telah dinobatkan sebagai juara Sains Odyssey Sains Junior Asean + 3 kali ini, Pemenang kedua ialah pasukan dari Malaysia, manakala di tempat ketiga ialah Korea Selatan.

Tarikh Input: 07/09/2018 | Kemaskini: 25/09/2018 | akma

SXEUEAt~