KPT Komited Mempertingkatkan Peranan Wanita | PUSAT KEBUDAYAAN DAN KESENIAN SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH
» BERITA » KPT Komited Mempertingkatkan Peranan Wanita

KPT Komited Mempertingkatkan Peranan Wanita

SERDANG, Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PKKSSAAS) 27 Mac 2018 berlangsungnya program 'Keeping in Touch #Mywomen in Higher Education' yang diadakan sempena sambutan Hari Wanita Sedunia peringkat Kementerian Pendidikan Tinggi di Universiti Putra Malaysia (UPM) hari ini.


Kementerian Pendidikan Tinggi akan terus komited mempertingkatkan peranan wanita dalam pendidikan tinggi. Menterinya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata ini penting bagi menunjukkan keseimbangan antara lelaki dan wanita dalam bidang pendidikan. Jelasnya, menerusi sektor pekerjaan pula kaum wanita kini diberi lebih banyak peluang untuk terus aktif dalam Industri Revolusi 4.0 di mana mereka boleh bekerja terus dari rumah.


Selain itu, beliau menjelaskan lelaki tidak seharusnya berasa tergugat dengan pencapaian wanita dalam apa jua bidang sekalipun kerana kaum wanita seharusnya diberikan peluang yang sama rata demi mengimbangi pencapaian bersama.

“Kita lihat perimbangan peningkatan wanita itu perlu dipertingkatkan agar wujud keseimbangan agar wanita-wanita yang bergraduan yang mempunyai kepakaran juga diberi perimbangan dan peluang untuk bekerja dan tak boleh melihat sebagai satu ancaman,” katanya.


Ini dibuktikan dengan pelantikan Datuk Mary Yap Kain Ching sebagai timbalan menteri dan Tan Sri Noorul Ainur Mohd Nur sebagai ketua setiausaha kementerian di mana kedua-dua mereka merupakan wanita pertama memegang kedua-dua portfolio itu.

Tarikh Input: 29/03/2018 | Kemaskini: 25/09/2018 | akma

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT KEBUDAYAAN DAN KESENIAN SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603 - 9769 7327
+603 - 9769 7328
C1579307964